“ Crec que si no us he parlat de mil biblioteques poc se’n deu faltar. Però cal afegir.n’hi una, ja que us he anunciat que parlaria de mil i una biblioteques. La que hi manca és una de molt curiosa,els llibres de la qual, qualificats de “tontos” per un savi bibliòfil molt amic de tots vosaltres i apreciats com , “sublims” per un altre amador dels llibres tan savi i tan amic nostre com l’anterior. Jo no em deturaré a esbrinar qui dels dos té raó, i deixaré que cadascú de vosaltres ho decideixi. Recollida pacienment durant vint-i-cinc anys per un bibliòfil barceloní, la col·lecció de què us parlo conté títols tan suggestius com els següents:
“ Arte de hacerse querer de su marido”, “ De la elegancia mientras se duerme”, “ Eloge du sein des femmes”, “Arte de fumar sin molestar a las damas”, un llibre que no sé amb quin adjectiu qualificar titulat “ Historia de España primitiva”, en el qual l’autor pretén que el pare Adam parlava en català i que tota la història antiga passa a Catalunya: assegura que Atenes és Reus, que Tarragona és Jerusalem, que Barcelona és Roma, que “hebreu” ve d’ ”Ebre”, a les riberes del qual, segons l’autor, estaven establerts els hebreus. Hi ha, encara, a la col·lecció que comento un llibre que es titula “ Manual del perfecto ladrón”, seguit d’un “ Arte de evitar el robo”, un altre titulat “ Curso de gramàtica parda”, un poema en italià d’uns cinc mil verssos endecasil·labs titulat “ Il Limbo”, un “ Art de nager” de l’any 1782, una “ Historia de los perros célebres”. Altres llibres porten per títol: “ Eloge du mensonge”, “ Art de monter la bicyclette”; “ Eloge de l’Ivresse”, “ Les fous célèbres”, “ El conyugalismo”, “ Estética del Amor”, “ Noticias de la otra vida”, “ Contra las comedias”, “ Lettres d’un chien errant”, “ Fisiología del sastre”, “ Los mil y un cuartos de hora”, “ Lunigrafía o lengua, leyes, usos etc. de los habitantes de la Luna”, i així fins a més de 1.200 títols, des del segle XV fins els nostres dies.
Com que seria massa llarg de parlar-vos ara in extremo d’aquesta curiosíssima biblioteca i fa massa estona que abuso de la vostra atenció, acabo prometent-vos guardar el tema per a d’aquí a cent anys, que, si seguim al pas que anem, serà quan em tornarà a tocar el torn d’haver de fer ús de la paraula davant de vosaltres”.
Extret de “ Viatge d’un bibliòfil a través de mil i una col·leccions de llibres”, conferència pronunciada a l’Associació de Bibliòfils de Barcelona el dia 3 de març de 1948. Editada com a felicitació per els socis de l’ABB, l’any 1951, impresa per Joan Batlle Tejedor.
χφ χφ χφ χφ χφ χφ χφ
“ Sin embargo, en este paraíso de libros y felicidad lectora que es la cuesta Moyano, hay cuatro gatos. Menos de treinta personas se mueven por las casetas y los tenderetes. Y eso, en día casi festivo como hoy; en que, con crisis como sin ella, bares y terrazas están llenos. Como de costumbre, la charla con algunos amigos libreros ha sido un rosario de lágrimas y pesares. No se vende un carajo, es frase que lo resume todo. Cada vez viene menos gente, y esto se muere. Y fíjate, añaden, que no hay lugar donde se concentre una oferta cultural tan extraordinaria y barata como esta. Escuchándolos, recuerdo con amargura una discusión que mantuve hace días en Twitter con algún cantamañanas que argumentaba, en defensa de la piratería salvaje y del todo gratis para todos – confundiendo cultura de fácil acceso con cultura impunemente saqueada -, que los libros son caros y eso justifica trincarlos de Internet por la patilla. Lugares como la cuesta Moyano, las librerías de viejo o las ferias que los libreros de lance organizan con gran esfuerzo en diversos lugares de España, desmienten esa simpleza. Y si es cierto que la novedad editorial alcanza en ocasiones precios indecentes, a quien desea tener un buen libro en las manos le basta darse una vuelta por lugares como este con diez euros en el bolsillo. O con menos. El precio de una caña y una tapa. Raro sería que no se fuese con tres o cuatro libros. O más. Quien no compra un libro es porque no quiere, o porque no lee. No porque todos los libros sean caros. Así que déjenme de milongas y cuentos chinos”.
Article: “ Sobre libros, cañas y tapas”, de Arturo Pérez-Reverte en el seu vlok.
Http://www.perezreverte.com/articulo/patentes-corso/660/sobre-libros-canas-y-tapas/