ai han mancat dins Catalunya entusiastes de les belles publicacions; esperits refinats qui estimen el llibre, no solament per la valor del seu contingut, sinó per la bellesa de sa presentació, qui sembla exterioritzar-ne la dignitat i duplica als ulls dels escollits el goig de la lectura.
Potser una poc acurada elecció dels textos ha desacreditat alguna vegada els llibres dits de bibliòfil. Mes no per això se fan enyorar menys aquestes pulcres edicions, que les necessitats primordials de la vulgarització semblen deixar avui en segon terme.
Donar al nostre públic, en forma de petites joies bibliogràfiques qui honorin l’obra i l’autor amb llur sol aspecte, llibres selectes dels nostres millors escriptors moderns, d’una valor literària indubitable, és la finalitat d’aquestes publicacions que ens hem resolt a iniciar, encoratjats per la simpatia amb que han rebut la nostra idea, i pel concurs generós que ens ofereixen distingides personalitats del nostre món literari i artístic.
A tots els esperits cultes de la nostra terra ens resta ara demanar la col·laboració material i la calor de llur entusiasme de catalans, per dur endavant aquesta empresa.
No dubtem que la resposta ens serà favorable. Llur patriotisme i les ventatges que els oferim en són penyora.
Manifest signat per 18 mecenes i personalitats de la cultura (Dr. Ramon Carrasco Formiguera et al.), en el Butlletí dels Amics dels Bells Llibres, Barcelona, Any I, nº 1 – 1921. ( Els Amics dels Bells Llibres: col·lecció de llibres de bibliòfil creats per la Impremta Oliva de Vilanova i la Geltrú ).
χφ χφ χφ χφ χφ χφ χφ
Librería Marcial Pons
Mala economía…
Tocamos la palabra maldita y Luis Domínguez, rápido, responde: ‘la crisis no se nota tanto, de hecho si te das una vuelta por el barrio de Chamberí, verás que hay varias librerías de viejo que acaban de abrir’. Para él, la expansión es clara, y en todos los sentidos: ‘cada vez hay más gente que quiere vender libros, bibliotecas enteras de las herencias familiares. Nadie quiere ya libros antiguos’. Tesoros que las generaciones anteriores fueron reuniendo con el orgullo que daba ser una persona leída y con una casa repleta de estanterías con buenos títulos. Hoy la gente quiere deshacerse de todo: es una de las conclusiones a las que se llega tras hablar con varios libreros.
No hay una renovación lectora en España. Algo que sí sucede en otros países europeos.
Itzíar Calvo, una habitual compradora de libros viejos, asegura que no se desharía de ningún libro de su familia: ‘Para mi son el mayor tesoro, la mejor herencia. Aprendí a leer y me enganché gracias a lo baratos que eran estos libros. Me permitía comprar muchos. Aunque sí es verdad que hay gente que no quiere libros en casa. Dicen que son trastos y que los libros viejos quedan mal’.
Para Rafael Sánchez, del Gremio de Libreros de Viejo de Cataluña, la crisis no es algo que a ellos les haya afectado especialmente: ’o creo que hemos aguantado más que otros negocios’. En la línea de Domínguez, aunque no en la del presidente de los libreros madrileños, Sánchez defiende la supervivencia del sector.
Article de Paula Arenas, a https://www.20minutos.es/noticia/1104812/0/librerias/segunda/mano/
Llibreria Sánchez (Barcelona)