El Bibliodiccionari el vaig iniciar pensant que trobaria unes quantes paraules que comencessin per Biblio, després vaig veure que hi havia més paraules de les que em pensava, primer em va estranyar arribar a 100, després a 300, a 500, ara hi ha més de 1000 paraules.
A cada ‘capítol’ penso que això s’acabarà i no trobaré més paraules, però sempre en van apareixent de noves. Últimament, però, la cosa sí que sembla que va acabant, per això aquest ‘capítol’ és bastant més curt que la majoria amb només 8 paraules noves, podria esperar una mica més i potser trobaré més paraules, però no és segur i m’agrada anar posant ‘capítols’ sense que passi massa temps entre uns i altres.
Segurament en trobaré més, ja les posaré.
Biblio29: el vlok Proyecto Biblio29-Lengua y Literatuta, és una biblioteca oberta de llibres i apunts digitals creada per estudiants de Lengua y Literatuta del ISFD nº 29. Comparteixen material digital sense ànim de lucre, exclusivament amb finalitat educativa.
Més informació a: https://biblio29lengua.wordpress.com/que-es-esto/
Bibliojuga: Bibliojuga amb el Gènius és una aplicació desenvolupada per la Diputació de Barcelona que ofereix 8 jocs infantils on els protagonistes són els personatges del Gènius, portal infantil de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Ofereix dos jocs laberint on cal trobar el camí correcte per arribar al destí de la brúixola o el vaixell pirata, dos jocs per exercitar la memòria on caldrà trobar les parelles d’imatges iguals, dos jocs per trobar les 7 diferències en el bibliobús i entre alguns aparells tecnològics que es poden trobar a les biblioteques, i dos jocs de cercar i trobar ambientats en el circ i les festes populars.
https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.diba.bibliotequesxbm.bibliojuga
Bibliolitia: destrucció conscient de llibres, p.e.: avui la indústria editorial practica la bibliolitia. (paraula vista en el vlok Encuadernación al poder .
Interessant article sobre Bibliolitia: “Bibliolitia Moderna” : Primera part a: http://revistas.bnjm.cu/index.php/revista-bncjm/article/view/3423/3176 ( Revista Nacional de la Biblioteca José Martí , 1909, n. 7-8, p. 5-12 i Segona part a: http://revistas.bnjm.cu/index.php/revista-bncjm/article/view/3299/3071 ( Revista Nacional de la Biblioteca José Martí, 1911, n, 1-6, p. 1-16.)
Bibliomóvel: és un servei de prèstec gratuït de llibres, CD i DVD de diferents llocs i comarques de Portugal. L’objectiu és la descentralització cultural publicant el llibre i promovent la lectura entre les poblacions més allunyades de cada comarca.
Més informació de diferents llocs a: http://www.sjpesqueira.pt/pages/330, https://www.cm-coimbra.pt/biblioteca/b506.htm, http://www.cm-loule.pt/pt/7435/bibliomovel.aspx , http://www.bm-ferreiradecastro.com/index.php?option=com_content&task=view&id=210&Itemid=479
Biblio-nómada: projecte presentat per Edgar Alarcón (Aka ‘Primaveras’) i el seu pare Sr. Osvaldo Alarcón, ‘Biblio-nómada AmArte’; un camió de la seva propietat “chuleado” per artistes visuals, amb l’interior ple de mobles antics plens de llibres i enciclopèdies, especialment enfocats a les Belles Arts.
Vist a : https://celesteazul.wordpress.com/2017/12/31/biblio-nomada-amarte/
Creació de la primera biblioteca mòbil de La Laguna: http://periodicoentretodos.com/2017/12/20/crean-la-primera-biblioteca-movil-de-la-laguna/
Més informació a : http://www.milenio.com/cultura/biblio_nomada_amarte-literatura-teatro-primaveras-torreon-milenio_noticias-laguna_0_1087691486.html
Biblio-pieza: “En el primer capítulo de Mi Rincón, Jean Philippe Cretton llegará al departamento de Jorge Baradit, en la comuna de Ñuñoa, para conocer su “Biblio-pieza”. En dicho lugar es donde el best seller escribió la trilogía “Historia Secreta de Chile“, además de la mayoría de sus libros de ficción. Es en ese lugar de intimidad donde Baradit se abre con Jean Philippe para revelar detalles ocultos de su vida, dando pie a conocer los otros rincones que construyen la historia secreta de Baradit: su taller en barrio Italia, su café favorito y el parque metropolitano”.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=QexsTofE-ng
Biblio-Pop, La (2): tenda de llibres online, a Mercadolibre. A ( Balvanera) Pichincha y México, Capital Federal. https://perfil.mercadolibre.com.ar/LA+BIBLIO-POP .
Bibliotecidad: Paraula trobada recenment, la definició no la tinc clara, però crec que llegint aquests dos articles de José-Pablo Gallo-León, la cosa ja queda més clara. Així doncs us convido a llegir-los perquè com a articles dedicats a les biblioteques, em semblen molt interessants.
He demanat consell a l’autor de la paraula i m’ha donat dues possibles definicions:
Bibliotecidad: “cualidad intrínseca e intangible de la biblioteca que le permite ser identificada como tal, independientemente de su tipo, servicios que presta o época” i també Bibliotecidad: “Esencia o espíritu de la biblioteca que le hace ser tal”.
En els seus articles diu , entre altres coses: “Si no tenemos claro lo que es y debe ser la biblioteca, debemos ante todo definirlo, pero una biblioteca ha sido tal siempre, sea mesopotámica, helenística, renacentista o una pública del siglo XIX, siendo totalmente diferentes entre ellas. Hay que buscar el hilo conductor, el espíritu que hace que todas ellas sean definidas y reconocidas como bibliotecas, a pesar de las disparidades. Captar esta esencia, esa bibliotecidad, nos permitirá definir el modelo de biblioteca del futuro”.
Articles: “Bibliotecidad: una discusión sobre la esencia de la biblioteca en momentos de cambio”, de José Pablo Gallo León, vist l’1 de desembre de 2017 a: https://listserv.rediris.es/cgi-bin/wa?A2=IWETEL;a207f3d0.1711e .
“ Marketing y espacios bibliotecarios, condenados a encontrarse” de José-Pablo Gallo-León, a
https://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/66591/1/2017_Gallo-Leon_Anuario-ThinkEPI_75-79.pdf .
I per entrar més en matèria biblioteconòmica tenim un llibre d’aquests senyor, que no he llegit, però que segur que a bibliotecaris i amics els hi pot anar força bé. Llibre que en el
capítol 3. Forma y función en los espacios bibliotecarios: ¿lo útil es lo bello? …….. . 85 3.1. La relación entre la forma y la función en la arquitectura ……………. . 85 Formalismo vs. funcionalismo [85]. La persistencia del funcionalismo entre bibliotecarios (y arquitectos) frente a modelos conciliadores [89]. La utilidad de la belleza [92]. Simbolismo, presencia, monumentalidad y bibliotecidad [96]. El uso de las bibliotecas y la determinación de su forma [101]. Cómo conocer el uso y las necesidades del usuario para el diseño de las bibliotecas [104], podem trobar una millor explicació sobre aquest tema de la Bibliotecidad.