Biblioaldea: projecte que consisteix en una biblioteca muntada en un vehicle que recorre sectors rurals de la comuna de Maule. És un projete executat per el Centro Cultural La Aldea de Talca , a Chile. Més informació a : https://www.pressreader.com/chile/el-centro/20170506/281827168675239
Bibliocàpsules: càpsules radiofòniques dedicades al món del llibre i usades per biblioteques, d’uns pocs minuts i en format podcast.
Per fer les càpsules hi participen diferents col·laboradors: Guillem Arnal, tècnic de ràdio; col·laboradores de diferents biblioteques per les ‘Biblioteves’; l’ historiador Xavier Carmaniu i el periodista Bernat Puigtobella per les ‘Nuvolacions’; el periodista Àlex Gutiérrez i el responsable de la unitat de Documentació de la Filmoteca, Ciro Llueca, per a les ‘Pantallas de papel’.
La difusió es fa mitjançant les xarxes 2.0, la revista Núvol, radios locals, webs de biblioteques, blocs i fòrums literaris.
A youtube trobareu unes quantes bibliocàpsules dedicades al món del llibre i les biblioteques: https://www.youtube.com/watch?v=0NbWgtGMNzE
Les dedicades al món del llibre s’anomenen: Biblioteves ( explicades més avall)
Bibliocoche: nom que, en una ‘tuitada’, li dona Fernando Báez ( @CuentaBaez )a un Bookmobile dels EEUU. Escriu: “ Bibliocoche en Washington County, 1912”. (05/09/2017)
Bibliodisgust: hashtag utilitzat per Neus Castellano ( bibliotecària) en referència a coses que poden passar a la biblioteca i que no són gaire agradables.#bibliodisgust.
Biblio-Feria: primera Feria del Libro Infantil y Juvenil a Teodelina (Argentina).Amb conferències, contes, fotografia infantil, escacs, exposicions llibres, etc.( agost 2017). Ho fan a la Biblioteca Popular Casa de la Cultura
Biblioteca Popular Casa de la Cultura a Teodolina (Santa Fe)
Bibliofilador: generador de citacions bibliogràfiques. http://archive.is/Io3Ec .
Bibliogamberra: hashtag del tuit de la Biblioteca GambeRRa ( @bibliogamberra)
Biblioidea: La Biblioteca del Instituto de Estudios Avanzados : BIBLIOIDEA, altament especialitzada en l’àrea de les Ciències Socials, Humanitats i Relacions Internacionals.Tenen un lloc a Pinterest .
Bibliom@renys: vlok de la Biblioteca P. Fidel Fita d’Arenys de Mar.
Bibliosmia: paraula anglesa, però que em sembla interessant.
Bibliosmiac ( en anglès): persona a la que li agrada olorar els llibres. Ha diferents vloks parlen d’aquest tema, com: http://bibliosmiacblog.tumblr.com/
i també: https://bookideas.net/2015/04/
,i un lloc on comprar samarretes: https://teespring.com/shop/bibliosmiac-book-nerd-tshirt#pid=369&cid=6513&sid=front
I un llibre, The Secret Library d’Oliver Tearle, per amants dels llibres que volen viatjar a través de les curiositats de la història. On defineixen el ‘ bibliosmic’ com a olorador de llibres.
Bibliotareas: A la Biblioteca Pública de Trehuaco (Chile) dediquen les últimes hores del seu horari a ajudar a nens i joves en les seves feines escolars quan fan treballs d’investigació, imprimir imatges, biografies, etc.; ajuden en la recerca de llibres i en l’ús dels ordinadors.
Bibliotel:Nom empleat en un article per parlar sobre un hotel de Tokio i altres a Japó, els Book and Bed Hotel , ‘paradisos’ dels amants de la lectura i els llibres.
Bibliotel (2): en el llibre de W. Warren Wagar: A short history of the future, University of Chicago Press, Chicago, 1999;es parla del World Bibliotel System, i diuen:
“Fins i tot el treball dels acadèmics en les humanitats i les ciències socials es va beneficiar de manera immesurable. Amb la perfecció de la tecnologia de discs òptics i les memòries ampliament ampliades de fitxes (tant de silici com de bioenginyeria), tots els materials impresos podrien estar disponibles en formularis de microcompte i transmetre’s a tot el món pel sistema World Bibliotel operat per WT & T. Quan un estudiant vulgui examinar un document, només tindrà que cridar-lo a la pantalla de casa o de l’oficina, llegir o copiar les parts rellevants i passar a la següent tasca.
L’any 2030, la xarxa bibliotel servirà més de vint milions de subscriptors institucionals i individuals a tots els països.”
(El llibre és una breu història del futur, és una memòria dels temps postmoderns, emesa com a història. Aquest poderós i visionari llibre és narrat per un historiador futurista, Peter Jensen, que deixa aquest relat del món des dels anys noranta fins a l’obertura del segle XXI com a regal per a la seva néta. Una combinació de ficció i beques, aquesta tercera edició de la història especulativa del futur de Wagar alterna entre descripcions d’esdeveniments mundials i visions íntimes de la família del seu historiador fictici als primers segles del nou mil·lenni.)
Bibliotels: hotels on podeu sentir, experimentar i tenir l’allotjament amb llicència per llegir, en un ambient amb un toc de lectura i bibliofília. Els Bibliotels són un producte de desenvolupament del taller d’innovació Sebastian Mettler a Salzburg. Hotels inventats perquè els companys de viatge es reuneixen per llegir. Més de trenta Bibliotels per a lectors d’ Àustria, Alemanya, Itàlia, Sud de França o Suïssa.. Més informació a: http://www.bibliotels.com/philosophie/ .
BiblioTemps: és un servei d’ocupació del Sistema de Biblioteques de Massachusetts que s’especialitza en la contractació de treballadors qualificats de biblioteques per estades temporals i de curta durada en biblioteques públiques, acadèmiques i especials.
Biblioteves: ( http://biblioteques.gencat.cat/ca/premsa-i-difusio/galeria-multimedia/capsules/index.html )Van amb les Bibliocàpsules. Pensades en format anunci, parlen de temes d’interès per a tots els usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya.
- 30×30 – Com fer-se el carnet 30×30, quins són es seus avantatges
2. Llibres – D’on surt la col·lecció de llibres de les biblioteques?
3. Llegir el teatre – Clubs de lectura de les biblioteques públiques de Catalunya amb el Teatre Nacional
4. Viquipèdia – Treballant amb les biblioteques públiques de Catalunya
5. Llegir la música – Un club de lectura virtual que vol apropar la música a partir de les obres literàries, i contribuir a la formació del gust musical.
6. “Biblioteques amb DO” Les propietats del projecte en una càpsula de tres minuts. Amb Jordi Bort i Gloria Bricollé.
7. Els clubs de lectura de les biblioteques públiques de Catalunya explicats per diferents bibliotecaris.
8. Bibliotecaris ens expliquen la seva experiència en les biblioteques.
9. Llibreries i biblioteques competeixen? Ens ho responen la Llibreria 22, Llibreria Documenta, Llibreria el Cucut i Liberdrac, la plataforma de venda de llibres electrònics impulsada pel Gremi de Llibreters de Catalunya.
10. Biblioplatges i bibliopicines una manera diferent de gaudir de la lectura.
11. La cultura sobre rodes: ens apropem als bibliobusos catalans.
12. Coneixeu els dietaris de les primeres biblioteques populars dels anys 20?
Bibliotuitades: títol d’un article en el meu vlok que parla de les ‘tuitades’ sobre el NO Museu del Llibre i les Arts Gràfiques de la Ciutat dita de la Literatura, i fa anys una de les primeres en l’edició de llibres.
Bibliovocabulario: paraula indicadora del vocabulari que tingui a veure amb llibres, biblioteques, llibreters, literatura, etc.; vista a l’article: “22 palabras relacionadas con el mundo de los libros y de la literatura”, en el vlok La piedra de Sísifo.