“ Els Manaments de la Llei del Llibre són deu:
El primer: Estimaràs el llibre sobre tots els objectes, i no reconeixeràs altres llibres que els veritables llibres.
El segon: No juraràs, ni blasfemaràs contra el llibre, ni maleiràs del llibre, que tan gran bé espiritual et fa.
El tercer: Consagraràs una bona part de les festes a la lectura, i tots els dies de l’any el temps que malgastes en coses inútils, en els vicis o en l’oci.
El quart: Honraràs el llibre, esforçant-te a triar, estudiar,comprendre el seu text; admirant-ho, donant-li una enquadernació bella o digna i formant la teva modesta o important biblioteca.
El cinquè: No destruiràs el llibre. Al costat del llibre que ja has llegit, posa el que estàs llegint i, al costat d’aquest, el que acabes d’adquirir. Demà aporta noves adquisicions. Així s’inicien les col·leccions i es creen les biblioteques, base de la cultura, de la bondat i de la saviesa dels homes.
El sisè: No llegiràs llibres immorals, repugnants, obscens.
El setè: No furtaràs llibres; ni demanaràs llibres prestats, cosa que equival a un furt. En canvi, el millor obsequi que pots fer a tota persona que estimis és un llibre.
El vuitè: No mentiràs, dient o propagant que un llibre és dolent perquè la matèria, que no entens, no t’agradi; perquè l’autor no t’és simpàtic; perquè et cansen les descripcions d’una novel·la les belleses de la qual, apassionat més per la intriga, no descobreixes; o perquè la teva escassa cultura, que has d’acréixer i consolidar davant els llibres oberts, es fatigui o s’avorreixi amb la lectura dels autors clàssics.
El novè: No desitjaràs el llibre que no sigui teu. Si ho desitges, posa els mitjans per adquirir-ho en legítima propietat.
El dècim: No cobdiciaràs els llibres estrangers amb preferència als de la teva Pàtria. Preferiràs els llibres escrits en el teu propi idioma i els estrangers d’un valor universal.
Aquests deu manaments es resumeixen en dos: en estimar el llibre sobretot un altre objecte i a honrar-lo, posseint-lo i conservant-lo com el més preuat i sublim tresor de l’esperit”.
DURAN de VALENCIA, Miguel: Elogio del Libro, Publicaciones del Archivo Municipal. Fiesta del Libro 1935. València, 1935, pp.73-74
Llibreria Mundus Libri a Salamanca
“ Los libreros constatan que desde hace 7 u 8 años se está haciendo cada vez más patente esa falta de relevo generacional en el comprador y coleccionista de libros antiguos. Ahora la mayor parte de los clientes de estas librerías vienen a por algún libro de su niñez, un tebeo o algún cuento ‘pero se trata de cosas muy concretas, sin continuidad en el tiempo, en la mayor parte de los casos’, según comenta Ana Fortes de Mundos Libri de Salamanca.
Vetusta explica que ‘siempre había coleccionistas muy especiales que buscaban una pieza que querían donde fuera y no paraban hasta conseguirla, y ahora esta está desapareciendo’ y no sólo por la actual crisis económica, ‘que también ha afectado’ teniendo en cuenta que algunas obras maestras pueden llegar a precios de miles de euros.
Llibreria Vetusta a Santiago de Compostela
Poder individual. El librero asturiano confiesa que éste siempre ha sido un negocio que ha vivido de la minoría, romántico ‘lo podríamos definir así, en el sentido de que una de las esencias de este movimiento fue el individualismo’. Pero el romanticismo en los negocios no perdura mucho tiempo, aunque los libreros de Viejo, matizan que ‘esto no se hace ya por negocio, sino por una afición y un sentir hacia los libros que es muy especial’.
La particularidad de este tipo de librerías, que las diferencian del resto, es que el cliente ‘elige y ese es el poder del individuo, ya que aquí no funcionan los best-sellers, esto es otra cosa más particular, muy particular’, destaca Tino.
A pesar de existir una amplia variedad de libros englobados dentro de este tipo de librerías, todos los libreros coinciden en destacar que no existe ‘uno especial, porque para cada uno lo es aquel que busca, por encima de que sea una primera edición, un original o lo que sea, siempre lo que tú buscas es especial’, destaca Fortes.
Esta sorpresa en la búsqueda y en lo que se va a encontrar es uno de los atractivos de este tipo de ferias, ‘y es una forma también de enganchar a nuevos compradores que comienzan a partir de aquí a hacer sus pequeñas colecciones”.
Article: La alternativa al ‘best-seller’ de Rocío Bláquez, parlant de la Feria del Libro Antiguo de Salamanca, el novembre de 2010 en el diari ABC de Salamanca.