“ Hi ha la llibreria científica, en la qual l’amo que és, segons sa pròpia opinió, un savi, ens mira per damunt de l’espatlla i ens atén i serveix, lent i parsimoniós, com qui compleix un deure sagrat. Si li fem més de dues preguntes ens remet a l’aridesa d’un catàleg.
Tot és aquí seriós i lent. La gent parla en veu baixa. Hi entren poques dones…
Però aqueixa, tan sola, vestida tan pobrement, que acaba d’entrar, porta amb ella companyia abastament i riquesa envejable en son aplom, en sa serenitat.
És una estudianta; gasta, tal volta poc, però sap el què vol i ho gasta bé.
Hi ha, a l’entorn dels barris d’estudiants, llibreries sòrdides que són com grapes esteses a la situació apurada del moment i a lo irreflexible de la joventut.
La usura es disfressa de cultura aquí. Es fan amb els llibres les operacions més absurdes i desconcertatns.
El venedor té el nas de jueu i els clients porten el trajo suat.
Entre la mercaderia predominen, en caòtica mescla, els llibres de text i les novel·les verdes. Apressurem el pas per allunyar-nos de pressa, de pressa, d’aquestes pseudollibreries.
Veus’a aquí, pel contrari, les modernes llibreries exquisides, on, concedint al llibre tot honor i redoltant-lo de tot refinament, es procura allunyar d’ell tot çó que trascendeixi a industrialisme o, si res més no, es dissimula aquest, ennoblint-lo, mercès a l’etern prodigi de l’art. Tenen lloc apropiat en aquestes llibreries les exposicions dels artistes del dia. Harmonitzen agradablement els quadros nous penjats de les parets ofrenant-se a les mirades amigues, amb els flamants llibres ordenats en els prestatges o damunt les taules que esperen així mateix la mà i l’esperit amic. Amics solen ésser aquí també el que compra i el que ven.
En tot es respira ambient d’agradosa intimitat.
Damunt la taula salomònica on en ordenat desordre es barregen i abracen nostres autors preferits, triomfen unes roses.
Una noia ens porta el volum trobat. Tot és aquí cordial com un Shake-hand anglès. En entrar en una d’aquestes llibreries modernes hem de deixar en oblit que entrem a la botiga – paraula que traspua sempre l’aridesa del llibre de Caixa – per a imaginar i dir que entrem a ‘la casa del llibre’ el nostre bon amic”.
Article de Maria Luz Morales ( Trad. de R. Suriñach Senties),a la Rvta. D’ací d’allà, vol. 15, nº 88, abril de 1925.
VI Feria Libro Viejo y Antiguo, Zaragoza 2010.
“ Los libreros nos encontramos con muchos libros interesantes a lo largo de nuestra vida. No los buscamos, pues eso sería inútil en el infinito número de los libros publicados desde que Gutenberg empezase a trabajar en Magunzia. Creo que los libreros nos tropezamos con los libros interesantes porque son ellos – los libros- los que nos encuentran. Saben que los vamos a tratar bien y quieren venirse con nosotros.
Ese encuentro entre el libro y el librero surge como el amor sereno y duradero: se produce por casualidad y no como consecuencia de una búsqueda, por intensa y necesitada que fuera. Es necesario poner algo de nuestra parte, claro, para que los buenos libros nos encuentren. Hay que acercarse a ellos, para escuchar su llamada silenciosa”.
Del pregó de Juan F. Pons León a la VI Feria del Libro Viejo y Antiguo de Zaragoza, l’any 2010.
VI Feria Libro Viejo y Antiguo, Zaragoza, 2010. Foto d`Angel de Castro