“ Als qui venerin els llibres sense moderació i, de manera convulsiva, necessitin comprar-ne gairebé com a una fatalitat, se’ls deuen fer interminables els dies i els instants d’espera fns a la fira del llibre vell que se celebra anualment a Figueres durant les festes de la Santa Creu. A casa, als prestatges de la meva nova biblioteca sota teulat, un munt de llibres i de volums de lletres valuosíssimes llueixen el llom de cares a mi per recordar-me el significat d’un dels fragments que més ha marcat la meva comprensió literaria.
Al darrer capítol de La minyonia d’un infant orat, titulat La ciutat dels llibres, el mallorquí mossén Llorenç Riber reconeixia amb el seu estil noucentista elegant que ‘Aquesta és la historia de tres llibres a través de la meva ànima. Cap altre llibre ja s’ha apoderat més imperiosament de mi. I tal vegada ells ja insinúen la dirección que vaig donar ulteriorment a les meves petites activitats literàries:la poesia dels llibres sants; la clàssica literatura llatina; l’amor a la literatura nostrada. Per ells, l’infant orat va entrar a la ciutat dels llibres. I encara hi és’.
A Figueres i als seus rodals, comarcals i de provincia, hi ha gent que, més que a la vida mateixa, pertany a la literatura. Per a aquestes persones, col.leccionistes algunes i lletraferides totes elles, la fira del llibre vell que organitza el Casino Menestral Figuerenc és la vertadera meca anual, el lloc ineludible, un esdeveniment que arriba a cotes gairebé espirituals: llibres els uns a sobre dels altres, col.leccions completes amb volums exhaurits, traduccions d’alt nivel literari – quin català, el de la cancelleria reial¡ – gairebé introbables, manuals d’història de l’art i de receptes culinàries cadascuna amb la seva il.lustració, tot en pàgines esborrallades i groguinoses, com si el temps i la lectura les haguessin rosegat amb ànim voraç. La literatura, tot el tresor del saber, engiponada i ordenada pels llibreters de vell, que no deixen de ser una rara subespècie humana. Dels seus taulells de fusta humida, en deixen marxar alguns exemplars com l’arbre del cartell de reclam deixa caure alguns llibres com si fossin fulles. Qui més qui menys en fira algún, de preu mòdic o de cost astronòmic, i es deixa seduir pel que en diguin les seves lletres com la pluja i la neu de què parlà fa més de dos mil.lenis i mig el profeta Isaïes:’Tal com la pluja i la neu/cauen del cel i no hi tornen,/ sinó que amaren la terra/ i la fecunden,/ i la fan germinar/ fins que dóna llavor als sembradors/ i pa per a aliment,/ així será la paraula/ que surt dels meus llavis:/ no tornarà a mi infecunda./ Realitzarà el que jo volia, / complirà la missió/ que jo li havia confiat’.
Daniel Ferrer:http://www.ediari.cat/analisi/cultura/722-la-ciutat-dels-llibres-vells.
“ Por su parte, en el mundo del libro antiguo cada vez son más las posibilidades que tenemos de poder comprar una de estas preciadas joyas sin movernos de casa. Ahora bien, también esto tiene sus peligros como el hecho de no poder acceder físicamente a la obra que estamos comprando, que además puede estar bibliográficamente mal descrita, con el consiguiente fraude y gasto económico que ello puede comportar. Por no citar las estafas que pueden conllevar algunas de estas operaciones mediante el pago con tarjeta de crédito.
Pero pongámonos en el papel del bibliófilo, coleccionista e investigador del libro antiguo que desea comprar un libro de estas características para su biblioteca. Es evidente que Internet ha sido una herramienta notablemente útil, pero hay que saber utilizarla. No sirven todos los portales, ni todas las librerías, ni todos los cauces son válidos para hacerse con una de estas preciadas piezas. En último lugar será el olfato del comprador el que determinará el éxito de la operación.
No son todos los que están ni están todos los que son. Quizás este lema resuma muy bien la cantidad y al mismo tiempo ausencia de información que encontramos en la red dedicada al mundo del libro antiguo”.
Article de Nicolás Bas Martín: “Documentación on line sobre libro antiguo”, pp. 112, a Documentación de las Ciencias de la Información, 2007, vol. 30.