Fa mesos vaig llegir a “La Riuada, mitjà pratenc de comunicació popular” ‘d’El’ Prat de Llobregat, un article de la “Plataforma Esborrem el feixisme” sobre “ Pintades de vermell les plaques de vuit carrers franquistes”.
Vaig enviar un comentari, per donar la meva opinió sobre el tema, em van contestar ( el Gerard i “un de la plataforma”) i vem creuar uns comentaris, són els de sota.
Creia que hi haurien més comentaris, al menys un, però no.
I en el seu vlok ( del diari) tenen un apartat on diuen que els enviem fotografies i que les penjaran en el vlok. Vaig enviar una foto del llibre del Pare Andreu de Palma i no he sabut res més.
La cosa va anar aixì:
“Pintades de vermell les plaques de vuit carrers “franquistes”
La matinada del 25 de gener membres de la plataforma Esborrem el feixisme van pintar de vermell una vintena de plaques de vuit carrers amb “denominacions directament relacionades amb el règim franquista”, segons denuncien en un manifest on reivindiquen l’acció. Al document assenyalen que els carrers afectats han estat “els dels tres alcaldes franquistes: Rafael Ferrer i Monés, Joan Vila i Dalmau i Josep Colominas Vergés; el mossèn del període Rector Farrés i Poch; els dels ‘caidos por Dios y por España’, Victor Casanovas i Rector Martí i Piñol, el del farmacèutic falangista Josep Guilera i Molas, i el de la rebatejada el març de 1939 com plaça Espanya.” Esborrem el feixisme es va donar a conèixer justament ara fa tres anys, un 25 de gener de 2009, quan va organitzar un acte d’homenatge a les víctimes del franquisme a la plaça de la Vila amb motiu del 70è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes al Prat. Dos mesos després van presentar al ple una moció amb el suport de diverses entitats on van demanar la retirada de les plaques falangistes dels habitatges i el canvi de nom d’alguns carrers que consideraven relacionats directament amb el franquisme, justament els que han estat pintats aquesta matinada. La moció va ser aprovada per la majoria de les forces polítiques amb excepció del PP i posteriorment de CIU, que va retirar el seu suport inicial en no estar d’acord amb els carrers assenyalats. Tres anys esperant una resposta. Els membres de la plataforma denuncien durament a IC-V per haver mantingut “denominacions heretades de la dictadura” i consideren “vergonyós” que alguns dels carrers hagin estat nomenats durant els anys del seu mandat. A la vegada critiquen que tot i haver-se compromès a donar una resposta a la moció presentada al ple el març de 2009 l’única resposta rebuda “han estat excuses per anar allargant la resolució d’aquest tema”. El comunicat acaba tenint un record “per als milers de pratencs i pratenques que van patir la repressió brutal d’aquell règim” i fent una crida a l’acció i “actuar en aquests carrers les vegades que calgui, informant el veïnat i animant tothom a afegir-se a aquesta campanya”. De fet, en cadascun dels carrers de l’acció, s’hi han embustiat octavetes informatives que amb el títol “Saps en quin carrer vius?” fan un esboç biogràfic del personatge pertinent a cada carrer i especifiquen la cronologia de la campanya. |
#1 RE: Pintades de vermell les plaques de vuit carrers — Xavier 31-01-2012 21:04
Crec que hi ha més carrers amb personatges franquistes, al menys un.
Perquè no hi són tots?
#2 RE: Pintades de vermell les plaques de vuit carrers “franquistes” — Gerard 05-02-2012 11:51
Ja que ho dius, podries citar quin és?
#3 RE: Pintades de vermell les plaques de vuit carrers “franquistes” — Xavier 11-02-2012 12:26
el Pare Andreu de Palma per exemple.I no he mirat tots els carrers, però podria ser que n’hi hagin més i potser de l’altra bàndol també.
A reveure.
#5 RE: Pintades de vermell les plaques de vuit carrers “franquistes” — un de la plataforma 29-02-2012 20:54
Com a membre de la plataforma m’agradaria fer unes consideracions a Xavi a títol personal.
La gent de la plataforma vem estar discutint sobre els diferents carrers i vem acordar que el criteri per exigir el canvi d’un nom eren dos: la col·laboració directa de la persona amb la repressió franquista o la seva utilització política i propagandística pel règim. En aquest darrer cas vem incloure els assassinats durant la guerra (Martí i Pinyol i Victor Casanovas) en ser titulats com a “martirs” i “caidos por españa” i tenir el privilegi de tenir un carrer que d’altra manera segurament no haguessin tingut. Per tant el criteri no estava en ser religiós, viure al període o que hagués estat posat pel règim però no tingués cap connotació política.
Que vol dir que el pare Andreu de Palma era franquista? perque era mossèn? perque va viure en el període?
El pare Andreu de Palma té un carrer al poble perque va escriure la primera història del Prat l’any 1955. Com és natural per l’època en que va ser escrita aquesta obra té un sentit legitimador del règim i condemnatori de les actuacions dels revolucionaris, un fet habitual en totes les obres de l’època per les evidents circumstàncies de censura del moment. Però tot i aquesta tendència ideològica, que pot ser personal o obligada per les circumstàncies, no ho oblidem, la seva obra no suposa cap col·laboració en la repressió del règim franquista com si que es dona directament en el paper dels alcaldes, el mossèn de la parroquia i el farmaceútic Guilera, els noms dels quals apareixen signant informes polítics sobre les actuacions dels empresonats als que s’hi seguien sumaríssims, alguns dels quals acabarien afusellats o morts a la presó.
Per nosaltres la diferència entre un cas i l’altra és evident, i en això també vem desmentir l’acusació que se’ns va fer de buscar objectius anticlericals pel fet de nomenar mossens, quan és evident que no l’anomenàvem per ser mossèn sinó per la col·laboració amb el règim. Si el nostre objectiu hagués estat “anticlerical” el nom de Palma com el d’altres mossens, el de carrers amb sants o la mateixa Verge de Montserrat haguessin entrat al llistat, cosa que no va succeir perque parlàvem de franquisme, i amb això no es vol dir que s’estigui d’acord amb els altres, però és un altre tema que no s’ha de barrejar.
En tot cas, crec a nivell personal que qualsevol persona té el dret de demanar a la comissió de nomenclàtor els canvis que cregui convenient en el carrerer i donar els seus motius, una altra cosa és el calvari burocràtic en el que et faran entrar i que al final de tot un procés seguint les seves normes et facin cas. A nosaltres ni seguint la seva normativa, ni havent-se compromés a donar una resposta ho han fet i és això el que estem esperant des de fa anys.
Espero haver-te servit d’alguna cosa
Salut
#6 RE: Pintades de vermell les plaques de vuit carrers “franquistes” — Xavier 15-03-2012 18:45
No és perquè fos mossèn o visqués en el període, és perquè, entre d’altres coses, va escriure ” Mallorca en guerra contra el marxismo”( 1938) ( error: ed. 1936), llibre que és una apologia de l’Alçament Nacional.No és necessari signar ‘informes polítics’, hi ha escrits que maten més .
A dalt poseu “Qui som”, però no he trobat a ningú, ja em direu alguna cosa ja que jo poso el meu cognom, m’agradaria saber el d’aquells que em contesten, gràcies.
Continuo pensant que potser hi ha gent de l’altre costat que també ha signat ‘informes’, llibres i altres coses que podrien posar-se en la mateixa llista.
Però crec que hi ha coses més importants que tocar els collons amb canvis de nom que l’únic que faran serà tocar els citats a la gent que tindrà que canviar el nom de l’adreça en un munt de paperets i ‘informes’, i pagar, tots, uns diners per neteja de portes i parets més necessaris per altres coses.
A reveure.
Xavier
V.C.Ll. i I.
I aixì ha quedat la cosa.