Més aforismes del llibre Els Cent Aforismes del Bibliòfil de Ramon Miquel y Planas.
VI D’IMPRESSORS Y ENQUADERNADORS
67
Pensi l’impressor que’l fa
que’l llibre més qu’ell viurà.
68
La impremta es un art innoble
quan vol donar gust al poble.
69
Les errades d’impressió
no tenen may més perdó.
70
El llibre ben estampat
guanya molt en claretat.
71
Posanthi de tot lo just
Se fa un llibre de bon gust.
72
Molts autors reben agravi
d’un corrector massa savi.
73
Sovint un gran frontispici
fa de tapa-bruts l’ofici.
74
En quants llibres l’ilustrarlos
ha volgut dir profanarlos¡.
75
Sols del llibre enquadernat
se pot dir qu’està acabat
76
Malhaja’l relligador
qu’escapça ab funest rigor¡.
77
Més d’un llibre s’ha salvat
gracies a un bell relligat.
78
La bona enquadernació
del llibre es consagració.
——————————————–
“¿ Y el libro de arte actual? ¿ Atraía en igual grado la atención de bibliófilos y de coleccionistas? Aun cuando la atención se haya desplazado siempre hacia lo pretérito, no quiere esto decir que el libro artístico actual no atraiga la atención de los buenos aficionados, que hacen profesión de bibliofilia. Los libros elegantes y refinados de hoy han de constituir, mañana, cuando a su perfección y originalidad de materiales se agregue el factor valorativo del tiempo, la pasión de esos providenciales conservadores y catadores de libros, que se llaman bibliófilos.
Las ediciones lujosas, las encuadernaciones en cuero y plata repujados, las tiradas numeradas, sólo para expertos e iniciados, encuentran también hoy acogimiento fervoroso entre los amantes y gustadores del libro. En Francia y en Alemania hay editores que consagran todo su esfuerzo y su fortuna a la impresión y difusión del libro bello, en su exorno y presentación artística, que luego han de formar el precioso tesoro de bibliotecas, de estancias señoriales y de museos. Por otra parte, los amigos del libro, refinados y sensitivos, se sindican y aprestan para su protección y defensa”.
Article parlant de les edicions de “ La Cometa” de G. Gili per P. Félix García, a Acción Española del 16 de març de 1934, p. 105.
El darrer text no està del tot ben trobat perquè sembla com si aquests llibres d’alta bibliofília fets expressament avui no tingui tant de reclam. És una sensació.
No entenc del tot què vols dir. L’article és de 1934.
En quant a llibres d’art, crec que són un altre món, penso que la bibliofília no tracta dels llibres d’art, la bibliofília és el món dels llibres tal com son, tal com els han fet segons les èpoques i les possibilitats de cada persona.
Els llibres d’art pertanyen més, crec, a l’art com a tal. són com quadres, com esculptures, però no són llibres per llegir. Sós diferents arts, si es que hi ha arts diferents, però jo d’aquestes coses no hi entenc gaire.