Temps enrere vaig escriure unes quantes Frases sobre Bibliofília extretes del Discurs Proemial de Ramon Miquel y Planas en el llibre Els Cent Aforismes del Bibliòfil (Ed. Miquel Rius, Barcelona, M.CM.XXIV), i recomanava la lectura dels dits aforismes a tots aquells que sentin alguna cosa, per petita que sigui , en vers els llibres.
Per aquest motiu crec oportú ara escriure de tant en tant uns quants d’aquests aforismes perquè així el que no els tingui a mà pugui gaudirne’n.
En el llibre estan dividits en vuit apartats, jo en el vlok aniré posant un cada vegada fins el vuit.
Així doncs el primer es: I “ DE LLIBRES Y LLIBRERÍES”.
1
Dels béns del món, que’ns dó déu,
cap com els llibres, fill meu.
2
El món es un llibre obert
al home de seny despert.
3
Dels llibres la Ciencia humana,
sense la Fe, es cosa vana.
4
El llibre es un bon amich
que may no causa fatich.
5
Casa sense llibrería
es castell sense armería.
6
De llibres, pochs i triats,
lo mateix que d’amistats.
7
Per cada edat de la vida
hi ha’ls seus llibres fets a mida.
8
Llibre xich sempre’m ve a punt
perque puch durlo al damunt.
9
El llibre desmesurat
sol passar molt temps desat.
10
La dòna y la llibrería
no’s solen dur simpatía.
11
Llibres, es virtut guardarne
y estultícia arreconarne.
12
Demana als llibres la ciencia
y a la vida la experiencia.
“ Consecuencia del amor al estudio y la afición a la lectura es la bibliofilia, ciencia, arte y manía en la que abundan los ejemplares pintorescos, admirables y también grotescos. Hombres hay que sólo ven en el libro un compañero precioso e imprescindible para la adquisición de conocimientos; otros hay que en los libros sólo encuentran objetos de lujo, joyas raras, o piezas de especulación… De todos, he aquí una muestra…
Con letras de oro: El impresor alemán Ratdolt, en 1842, imprimió algunos ejemplares de un Euclides con tinta imitando el oro. Algunos bibliófilos de entonces, ignorantes de los rudimentarios procedimientos empleados en tipografía, imagináronse que estaban impresos con caracteres de oro, y nada más que por esto los compraron…
Todo por los libros: El afán de coleccionar libros y formar bibliotecas llega en algunos hombres a extremos insospechados. La misma pobreza no es un inconveniente. Así se da el caso del eminente físico y químico inglés Miguel Faraday, quien se hizo encuadernador porque no veía otro medio de satisfacer su sed de libros.
Article: “Los libros, amigos y enemigos del hombre”, a Caras y Caretas, del 25 de febrero de 1933, n. 1795, p. 57.
Està bé que posis els aforismes pels qui no tenim el llibre!
Altres dies en posaré més, fins els Cent. I també posaré els dibuixos de Triadó.
“De llibres, pochs i triats,lo mateix que d’amistats.”
Caram, ho llegeixo amb certa sorpresa. Triats, sí, però, voleu dir que “pocs”…? No he conegut cap bibliòfil de “pocs” llibres.
Potser l’aforisme és cert i savi, però veritablement poc observat!
Crec que els aforismes tenen aquestes coses, moltes vegades hi ha uns que diuen una cosa d’un tema determinat i del mateix tema diuen coses contràries, com en els números 5 i 7 d’aquests primers aforismes de Miquel y Planas, que no són exactament el contrari, però quasi.