“ Amb els temps que corren, anar a una entitat financera i sol.licitar un préstec per comprar un llibre de 6.000 euros amb les pàgines esgrogueïdes seria motiu de riota entre els empleats. Però, ¿ i si un bibliòfil troba un exemplar que fa molt de temps que busca i no té els diners en efectiu? Abans que la crisi també assetgés la cultura, aquest col.leccionista no hauria tingut cap problema per aconseguir un crèdit al consum, o hauria fet mans i mànigues per aconseguir els diners. Ara, però, sense l’ajuda dels bancs, alguns llibreters han decidit que els surt més a compte adaptar-se a la nova realitat del mercat que no pas perdre un bon client disgustat.
JMF propietari de la llibreria antiquària F ofereix llibres de vell de gran qualitat amb preus elevadíssims però que continúen tenint sortida gràcies a la flexibilitat que ha imposat en els seus tractes amb el client. “Segueixo venet llibres de 3.000 euros, de 6.000 i fins i tot de 20.000, però ara hi poso més imaginació i, sobretot, no m’espanto. Em converteixo en un petit banquer, però sense fer especulació com fan els bancs amb els interessos que cobren, si un client vol comprar un llibre de 5.000 euros i no els té, li ofereixo pagar-lo a terminis o un descompte del 10%, explica aquest llibreter. F reconeix que alguns dels seus clients han descobert que en época de crisi poden forçar-lo per treure un preu millor, i que ja és molt habitual que es demanin descomptes superiors.
Com la majoria de comerços, aquesta llibreria ha reduït les seves vendes, motiu pel qual el seu propietari s’ha abocat a millorar la seva política comercial. “Si abans el pagament a terminis era impensable, ara és una bona fórmula per retenir un client i satisfer-lo”, admet. Segueix rebent les mateixes ofertes de venda de llibres de qualitat que fa un parell d’anys, sobretot provinents de col.leccions heratades pels fills del propietari, que se’n volen desfer per repartir-se els diners. Però F reconeix que les compres que realitza ara són més prudents, perquè cal analitzar si realment tindran sortida o no.
En canvi, a la llibreria C, especialitzada en llibres d’història, art, filosofía i assaig, s’ha produït una baixada considerable de les vendes de llibres de qualitat per a col.leccionista. En la mateixa situación es troba la llibreria M. El seu propietari JMM, reconeix que ‘ ja no surten tan fàcilment com abans vendes de llibres de bibliòfil, sobretot a partir dels 200 euros’.
Els llibreters coincideixen a assenyalar que la crisi no afecta els bibliòfils, bé perquè disposen d’una situación económica folgada que els permet seguir comprant, bé perquè prefereixen estar-se d’altres compres abans que desfer-se d’alguns exemplars. En aquest sentit, les compres que realitzen els llibreters de llibres de vell de qualitat es limiten gairebé exclusivament a qüestios d’herències. El gremi també està d’acord que s’ha registrat una caiguda en les vendes dels llibres que tenen preus d’entre 20 i 40 euros, que al seu entendre ‘ són prescindibles’ per a un col.leccionista”.
Article: “ Els llibreters de vell fan de banquers altruistes”, en el diari AVUI, del dia 16 de juny de 2009, escrit per Gemma Aguilera.
“ Por último, la encuadernación ofrece otro encanto más al bibliófilo. En ella debe triunfar el principio de la conveniencia entre la forma y la idea. Si el edificio, por su fachada y aspecto exterior, debe decir ‘ yo soy una fortaleza’, ‘ yo soy una cárcel’, ‘ yo una plza de toros’ y hablar a nuestra retina y a nuestro espíritu de la pena, del delito o de la lidia, el libro por su encuadernación, debe decirnos; yo soy un libro de rezo y recogimiento, yo un tratado científico y de estudio, yo un volumen de versos íntimos. El editor tiene en esta bella envoltura, encargada de proteger al libro y presentarlo, una gama variadísima de medios con que despertar las pasiones multiformes del bibliófilo, y de demostrar su habilidad técnica, al mismo tiempo que su corazón de artista”.
LASSO DE LA VEGA, Javier: Bibliofilia y comercio del libro antiguo, El Bibliófilo, M, 1947; pp. 12.