Museu del Llibre i les Arts Gràfiques de Barcelona .
“El Museu de les Arts Gràfiques del Poble Espanyol impulsat per Enric Tormo a la década de 1960 volia recollir els vestigis de les impremtes catalanes en un moment de transformació radical. En les dues dècades que va estar en actiu es va fer una tasca valuosa i poc reconeguda. Entre els resultats hi ha una important col.lecció de tipus, una secció de màquines antigues restaurades i un important fons de documents. La jubilació del seu fundador va comportar el tancament del museu malgrat els esforços d’alguns dels responsables, com Pilar Vélez , i d’alguna exposició posterior, com Tresors Gràfics. Aquest fons, adscrit actualmente al Museu d’Arts Decoratives, no és obert al públic. (1).
Col.leccions de tipus, màquines antigues restaurades, importants fons de documents, on és tot això? És en algún lloc?, diu Jordi Pablo en el llibre mencionat que el fons és al Museu d’Arts Decoratives, però entrant a la web del Museu de les Arts Gràfiques ni en parlan.
Palau de les Arts Gràfiques ara Museu Etnològic
M’agradaria saber on són realment aquestes coses i perquè ningú es preocupa de que les puguem fruir. En altres llocs hi ha museus dedicats a la impremta que fan goig, sense anar gaire lluny al Monastir de Santa Maria en un poblet prop de València, El Puig, hi tenen un Museu dedicat a la Impremta i a les Arts Gràfiques, que per el que diuen sembla força interessant.
Com exemples de museus dedicats a les arts gràfiq
ues i al llibre en poso uns quants d’europeus, però n’hi ha un munt per tot arreu:
Musée de l’Imprimerie de Lyon.
Museo nacional de la Imprenta – Oporto.
Museo Plantin-Moretus – Amberes.
Mirant mirant he trobat un periòdic , El Rotativo, fet per alumnes de Periodisme de la Universidad CEU Cardenal Herrera de València, i ves per on ¡ , he trobat una entrevista a la Directora Gral. de Patrimonio Cultural y Museos de la Comunitat Valenciana, on diu, parlant del Museu Nacional de la Impremta i la Obra Gràfica del Monastir de Santa Maria del Puig:“La correcta lectura del proyecto museográfico ha hecho que los fondos se hayan enriquecido con nuevas adquisiciones y depósitos temporales, como la compra de la gran prensa Imperial de Cope & Sherwin y de 63 incunables de la colección del Club Konrad Haebler, así como el depósito de 30 piezas del Museo de la Imprenta del Pueblo Español de Barcelona”.
Monastir Santa Maria del Puig
Segueixo mirant i trobo: “Però el fons de la Sala Temàtica d’Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida va més enllà de la desena de màquines que s’hi mostra. Prop d’un centenar de peces, algunes cedides per l’extint Museu d’Arts Gràfiques de Barcelona, d’altres provinents de la desapareguda Impremta Mariana de Lleida, altres més de donacions de material obsolet per l’arribada de les noves tecnologies, o simplement de recopilacions que s’han fet per distints punts de l’Estat espanyol, estan guardades en diferents llocs en espera de ser catalogades definitivament”.
Sala Temàtica d’Arts Gràfiques a Lleida
On? Unes quantes a la Sala Temàtica d’Arts Gràfiques de Lleida, on fan una exposició: “500 anys d’impremta”.
Museu de la empresa Novoprint
I mirant mirant vaig a parar a l’empresa Novoprint a Sant Andreu de la Barca, i què hi ha? , doncs ni més ni menys que un Museu d’Arts Gràfiques, aquests senyors han dedicat 200 metres de l’empresa per guardar i exposar eines, tipus, llibres, papers, màquines i més coses relacionades amb el món gràfic. Es pot visitar.
No, si a poc a poc resultarà que no fa cap falta un Museu del Llibre i de les Arts Gràfiques, però no, sí que fa falta, de moment les coses que he trobat son poques i petites, interessants , per anar fent. Un Museu del Llibre i de les Arts Gràfiques crec que és necessari, un país com el nostre que deu tant a la impremta no pot estar sense un Museu adequat dedicat al món del llibre i de la impremta.
Pilar Vélez, ex directora del Museo d’Arts Gràfiques ho va dir o escriure vàries vegades, com per exemple en el capítol “ El patrimoni industrial fotogràfic i arqueologia de la indústria gràfica. Estat de la qüestió” : “… A partir de l’estudi de Trenc, avui ja considerat un clàssic i punt de referència bàsic d’aquest camp, s’iniciaren altres estudis que combinaven també l’aspecte historicoartístic amb el tècnic. Des del mateix Museu de les Arts Gràfiques de Barcelona – avui malauradament ‘congelat’– s’impulsà la recerca de tots aquets temes, així com el recull, la catalogació, la conservació, la restauració i la publicació de tots aquests treballs…” (2) .
Segueixo mirant, i mirant trobo a Figueres l’empresa Gràfiques Montserrat, on tenen un Museu: ‘La impremta antiga’ amb tota mena d’articles i màquines, recomano les fotos. També visitable
Gràfiques Montserrat a Figueres
Continuo mirant i arribo a Capellades, on el Museu Molí Paperer és molt digne de visitar-lo, jo en pocs anys ho he fet dues vegades i segur que hi tornaré, val la pena, s’aprenen moltes coses.
Museu Molí Paperer a Capellades
I mirant mirant m’apareix la pàgina del Museo Virtual del Diseño Creativity (MVD), on podeu veure exposicions sobre naips, envoltoris de caramels, felicitacions nadalenques, lletres capitulars, etc.
Segueixo mirant i apareix un altre Museu, a Sant Joan les Fonts, de l’empresa Alzamora Group, també val la pena, amb màquines des del segle XVI.
Museu Alzamora Group
No si això del Museu resultarà que a Catalunya tenim el millor del món, però no és així, el Museu del Llibre i de les Arts Gràfiques no existeix com a tal, hi ha coses per aquí coses per allà, però no està la cosa clara, amb peces deixades a uns i altres i amb un Ajuntament de Barcelona que sembla que té plans, com els anunciats en El Periódico del dia 16 d’abril de l’any 2001 on diuen que l’Ajuntament farà un Museu de Disseny a la Plaça de les Glòries on hi ficaran els museus que ara estan a càrrec del DHUB, però de moment no es veuen per enlloc, no us espanteu, amb això del DHUB, que és alguna cosa així com el Disseny Hub Barcelona i s’encarrega, diuen : “de la integració d’un museu, un centre i un laboratori adreçat a promoure la comprensió i el bon ús del món del disseny”, són al Palau Reial de Pedralbes i al carrer Moncada de Barcelona i s’encarreguen del Museu de les Arts Decoratives, del Museu Tèxtil i d’Indumentària i del ‘Gabinet de les Arts Gràfiques’, aquest últim, diuen: “ actualment, com a Gabinet de les Arts Gràfiques i integrat al Disseny Hub Barcelona, les seves col.leccions ( el que queda) s’han instal.lat a les reserves del Palau Reial de Pedralbes”.
Això de Hub, suposo que de la paraula anglesa que vol dir alguna cosa així com: cubell, galleda o figuradament, centre. Suposo que es referirà a centre, tant els hi costa posar Centre de Disseny de Barcelona o una cosa semblant ?, potser no és de disseny posar-ho en català, a més a més això de DHUB es fins i tot complicat de pronunciar, és més de disseny dir “ens veiem al DeHacUBe” que no pas “ al Centre de Disseny”?.
Miraré més i ja explicaré més coses, només afegir, de moment, el Museu del llibre Frederic Marés, a la Biblioteca de Catalunya amb més de 1500 documents donats per Marés i amb la possibilitat de fer-hi visites.
Segur que a molts altres pobles i ciutats de Catalunya hi ha més museus i llocs amb materials relacionats amb les arts gràfiques i els llibres, si algú m’ho fa saber ja ho escriuré un altre dia perquè crec que aquest tema del Museu del llibre i les Arts Gràfiques va per llarg i desitjo que més gent hi parli i més gent hi faci alguna cosa.
Catalunya es mereix un Museu d’aquestes característiques. Un Museu del Llibre i de les Arts Gràfiques crec que és necessari, un país com el nostre que deu tant a la impremta no pot estar sense un Museu adequat dedicat al món del llibre i de la impremta.
(1) PABLO, Jordi: en el capítol dedicat als Drapaires de: El Gran Llibre dels oficis. Història de la Cultura Catalana, Ed. 62, B, 2006.(2) )En el llibre Arqueologia de la Comunicació, editat com part de les Actes de les IV Jornades d’Arqueologia Industrial, per l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya i celebrades el 1997 a Girona .
Vas fort i amb raó!
Aquesta és la seva destinació actual: Gabinet de les Arts Gràfiques. Formen part de les reserves del DHUB i m’imagino que, fins no s’obri el nou edifici de les Glòries, no crec que hi hagi lloc per a la seva exposició.
Però les Reserves que no són aquí, les escampades arreu , tornaran?.
Com podem saber quantes coses hi ha en altres llocs i quantes ja no són on eren ?
Senyor, teniu un bloc força curiós i interessant. Me l’he trobar de casualitat i déu n’hi do l’estona que m’hi he passat.
Tornaré.
Això dels vloks és així, trobes coses en les que mai hi pensaves,i el meu vlok es una cosa molt petita n’hi ha alguns molt grans,hi ha coses increïbles, tot és anar mirant.
Sis-plau no em diguis senyor, em dic xavier o biblioaprenent.
A reveure.
Ah si ets ‘profe’ ves a Letraherido, de Geografia, Literatura i altres coses trobaràs coses molt interessants.