“En canvi, per acabar aquesta ressenya tipogràfica de caràcters hem de fer esment de les caplletres adornades ja que tots els catàlegs en mostraven alguns models. La seva presència respon al desvetllament de les arts del llibre ja apuntat i que ampliarem en el seu moment. En nèixer el gust pel llibre de bibliòfil es tornaren a posar de moda les caplletres adornades, dins de les quals poden distingir-se dos grups: les pròpiament gòtiques, que semblen veritables còpies de lletres medievals i les caplletres inscrites en un conjunt floral de regust Art Nouveau. De les primeres en dissenyà algunes Canibell, mentre que Riquer, Gual, Triadó, Renart i el propi Canibell en feren de les segones que acostumen a aparèixer tot sovint en la revista Gràfica. La importancia d’aquest reduït camp de les inicials rau en el fet que és un dels més autòctons dins de la tipografia emprada durant l’època modernista a Catalunya.
Fent costat a tot aquest material hi ha també tota una sèrie de complements decoratius de l’obra impresa, que recullen d’igual forma els catàlegs. Ens referim a la gran quantitat d’orles, vinyetes, capçaleres, filets, cantoneres, etc, merament ornamentals”.
Pilar Vélez a l’article: “ Entorn de les Arts gràfiques de l’època modernista a Catalunya. La tipografia”. De la revista D’Art, nº 10-1984,pp.216.
“ Las librerías de viejo democratizan el libro. En primer lugar porque lo vuelven asequible prácticamente a todos los bolsillos y, en segundo lugar, porque hacen convivir en un solo espacio las materias más diversas, ciudadanas que son de una misma sociedad. La encuadernación, el tamaño y el grueso determinaban la pertenencia o no a la mesa correspondiente. No recuerdo haberme topado con un libro de pasta dura en la mesa de los más baratos. Esto me daba igual, puesto que la apariencia del libro aún no formaba parte de mi proceso de selección. No era mi única ignorancia. Pero aclaro que en aquellos tiempos ese tipo de ignorancia era uno de los mayores deleites en la busca de libros”.
Article: “ Libros de viejo, libros usados” per Federico Patán a la Rvta.
De la Univ. De México.