” En parlar d’aquest nou llibre, no sé perquè, tendeixo a adreçar-me als bibliòfils. I no és només perquè el professor Alturo arriba a suposar que els saquejos de llibres efectuats en territoris catalans pels àrabs, en diverses ocasions, suposaven tant una bibliopirateria com un cas de bibliofília refinada dels cultes invasors.
D’altres vegades, eren personatges perseguits per aquests els que s’enduien, si podien, els llibres més estimats; com succeí al bisbe Pròsper de Tarragona quan fugia dels invasors, enduent-se cap a Càller i a Camogli, a prop de Pisa, el llibre de pregària litúrgica més preuat de l’època visigòtica; o bé, els diaques de Nambad d’Urgell, que en morir el bisbe, cremat a la foguera, pogueren salvar-se i se n’endugueren a la Borgonya dos manuscrits patrístics dels segles VII i VIII.
Alturo dóna una colla d’exemples posteriors de llibres en la possessió o donació dels quals l’aspecte bibliofílic era manifest. Tant si es tractava de personatges laics privats com de la noblesa, tant si eren bisbes com si només pertanyien al petit clergat parroquial.Els nostres bisbes més erudits de l’antiguitat, Pacià i Quirze de Barcelona, Just i Feliu d’Urgell i el probblement català Brauli de Saragossa, sobretot els bisbes Ató de Vic i Miró Bonfill de Girona, que acolliren Gerbert per ensenyar-li matèries científiques ignotes a la resta de l’Europa cristianitzada; i potser, encara més, Oliba de Vic, de Ripoll i de Cuixà, que enviava lluny els seus propis monjos per buscar llibres, ultra fronteres: tots ells esdevenen un grup no pas poc significatiu de bibliòfils, com remarquen algunes de les citacions que en fa Alturo”.
Article a Serra d’Or, nº 497 de maig de 2001, d’Anscari M. Mundó, parlant del llibre de Jesús Alturo: El llibre manuscrit a Catalunya: orígens i esplendor, Public. Generalitat-Ed.92, B, 2000; col. Som i serem,14
“ Las librerías de viejo están cada vez más modernizadas. Tienen los libros limpios de polvo y acomodados por temas, autores, países y colecciones y algunas de ellas manejan banco de datos computarizado, de manera que ya no es necesario rebuscar por horas para encontrar un volumen. Además de las razones económicas ( aunque en estas librerías los precios ya no son tan bajos) lo que ha dado auge a esos locales es que las librerías “ de nuevo” cambian constantemente las mesas de novedades, y tiene cada vez menos variedad en sus libreros. Además de que hay autores que uno nunca encontrará en ediciones modernas, quién sabe por qué”.
Article: “Mesita de noche” de Patricia Zama a Letras , libros y revistas…