“ Lorca. No havia de ser. No. No havia de ser. Però vaig estar tota la tarda de diumenge donant-hi voltes.Diumenge passat hi havia instal.lada la fira d’antiquaris a la rambla de Nostra Senyora – si l’haguéssim comntinuat fent a la de Sant Francesc, potser hauríem hagut de parlar de la fira del trial-. Hi vaig passar d’hora, relativament d’hora, a les nou del matí, potser ja eren quarts de deu, no m’ho feu dir.
El cas és que vaig localitzar un llibreter nou, de vell, que tenia algun títol interessant, i un de molt interessant: una setena edició de Romancero gitano, de García Lorca.No sento una gran passió per Lorca. Considero, amb Borges, que aquest llibre és una mica massa pintoresc, o castis, no sé com en deia. Poesia massa plena de cascavells i farbalans. Reconec, però, que el granadí tenia un do per la paraula i un altre do per la metàfora. I és en aquest llibre, més que no pas en el llibre per antonomàsia en què va voler ser modern: Poeta en Nueva York, que Federico va deixar impresa la seva ànima, tan visible, si es vol, commovedora, com unes dilatades en un vidre, com unes llepasses degudes a la pell d’una mà graponera.Bé, jo ja tenia una cinquena edició del llibre, que vaig adquirir en una llibreria de vell del barri del carme valencià. Però tu saps perfectament, César, com som els bibliòfils. Delegem el llibre, l’objecte.
L’ensumem. Ens el mirem, abans d’arribar-ne a llegir una sola pàgina. En toquem la pols coriàcia de la cobertura amb el tall d’una ungla.Quan vaig arribar a la rambla, el noi ja havia carregat la furgoneta. No havia de ser.
Article : El dietari de Jordi Llavina en El 3 de vuit del 18 d’abril de 2008.
“ Por su parte, en el mundo del libro antiguo cada vez son más las posibilidades que tenemos de poder comprar una de estas preciadas joyas sin movernos de casa. Ahora bien, también esto tiene sus peligros como el hecho de no poder acceder físicamente a la obra que estamos comprando, que además puede estar bibliográficamente mal descrita, con el consiguiente fraude y gasto económico que ello puede comportar. Por no citar las estafas que pueden conllevar algunas de estas operaciones mediante el pago con tarjeta de crédito.Pero pongámonos en el papel del bibliófilo, coleccionista e investigador del libro antiguo que desea comprar un libro de estas características para su biblioteca. Es evidente que Internet ha sido una herramienta notablemente útil, pero hay que saber utilizarla. No sirven todos los portales, ni todas las librerías, ni todos los cauces son válidos para hacerse con una de estas preciadas piezas. En último lugar será el olfato del comprador el que determinará el éxito de la operación.
No son todos los que están ni están todos los que son. Quizás este lema resuma muy bien la cantidad y al mismo tiempo ausencia de información que encontramos en la red dedicada al mundo del libro antiguo”.
“Documentación on line sobre libro antiguo” de Nicolás Bas Martín de la Facultad de Ciencias Humanas y Sociales: Univ. Jaume I de Castelló.pp.112.