“ Parlar d’aquest petit gran llibre ( 84, Charing Cross Road d’Helene Hanff) serveix com a excusa ideal per a entrar dins dues reflexions: la primera és reivindicar l’amor per l’objecte, el llibre, com un bell element. Trobar una bona edició, apreciar la textura del paper, l’olor de la tinta, el tacte dels lloms, és ja un marc ideal pel que conté, com triar una bonica copa per beure un excel.lent vi, que en un got de plàstic perdria molta part del seu encant. La protagonista del libre té com a costum no comprar mai un libre que no hagi prèviament llegit, que vol conservar, cercant edicions acurades, traduccions correctes, il.lustracions..L’altra reivindicació passaria per la figura del llibreter.S’hauria de cultivar i potenciar la relació entre lector i llibreter. Igual que tothom té cura de l’elecció d’un bon metge per tal de superar les seves dolences i carències físiques enlloc d’anar a la farmàcia i automedicar-se, s’hauria de mantenir la mateixa relació amb el llibreter. No és suficient amb realitzar compres compulsives de llibres guiats per la moda, pels suggeriments de crítics o revistes especialitzades. Tot això és necessari, és un bon punt de partida, però no hi ha res tan complet com la relació amb el llibreter, espècie de psicòleg del nostre intel.lecte, que ens pot arribar a conèixer, a conduir amb delicadesa per l’univers escrit, a determinar un camí propi i intransferible per a cada lector.
Hauria d’ésser com un deure per als aficionats a la lectura potenciar i tenir cura d’aquesta figura, tal com una planta fràgil i delicada que necesita d’un entorn propici per a crèixer i donar fruits”.
Maria del Mar Riera en el vlok http://fausto.balearweb.net/post/53492, dels amics de la llibreria Món de llibres, el dia 3 de juliol de 2008.
“ Pero si hace doce años el boom librero estaba en los espacios para la literatura infantil y desde hace un lustro priva la tecnología y el movimiento de novedades, el boom de hoy está sin duda en las librerías de viejo. Se han convertido en la alternativa para los verdaderos lectores, los que no se dejan amedrentar por el alza de precios, por la excesiva oferta de novedades o por la invasión del equivalente a la comida rápida que son los best-sellers”.
Article: “Mesita de noche” de Patricia Zama a Letras , libros y revistas, de la Rvta. El Buho, 113, p.41http://www.reneavilesfabila.com.mx/universodeelbuho/113/06_letras.pdf
Imatge: Library a Wiblingen (1714) , ULM.