En els Bibliodiccionaris anteriors ( I – VIII) vaig intentar no posar paraules sense sentit, paraules inventades per uns i altres amb el Biblio davant, però al final he posat totes les que he anat trobant, crec que en un “diccionari” hi tenen d’anar totes les paraules que es poden usar per escriure o parlar. El primer dia (I) vaig escriure alguns dels llocs on trobava més coses, un era Caudx que ara és Biblionoticiario.blogspot.com. Ja sabeu que això d’Infinet canvia d’un dia per l’altre i moltes vegades les adreces canvien o desapareixen, i és possible que unes quantes de les que he anat posant ja no sigui possible tornar-hi a entrar. Acrònims:
OL: Odd Librarian ( vlok): http://lisdb.blogspot.com
EGJ: vlok de Enrique Gallud Jardiel: http://humoradas.blogspot.com.
BN: vlok de Carlos Pino, abans Caudx:Http://biblionoticiario.blogspot.com
EdL: Enfermos de Libros. Breviario personal de bibliopatías propias y ajenas. Ed. Univ. Sevilla, Sevilla, 2009. Autor: Miguel ALBERO.
L: liuva
A: Agustín
Biblioarquia: sistema anàrquic que impera a casa d’un senyor que deixa els llibres tirats per tot arreu desprès de fullejar-los i mirar-los.(L)
Bibliobóltico-a: ( Adj. del grec biblos= llibre i bolté= passeig). Literalment: ” passeig de llibres”. Es diu de la persona que porta a sobra material de lectura i estudi a llocs i situacions on no troba després l’ocasió o l’estona per llegir.
Tret de http://exonario.blogspot.com/search/label/B.
Exonario és un vlok que es defineix:” Definicions i termes que no figuren en el diccionari, però sí que figuren en el “exonario“.
‘Bibliobulímica’: vlok d’una noia sobre llibres llegits i llibres que li han agradat i….És a http://bibliobulimica.wordpress.com.
“Bibliocantanos”: p. 174, Capítol V.8: Principales criterios de compra: “Cada uno puede comprar lo que le pete y su bolsillo le permita, faltaría más, pero quizá a los bibliocantanos les vengan bien algunos consejos. I en el Capítol VI.5: Los precios y los márgenes comerciales, (pàg) 202 :”… al lector no le extrañará la notable diversidad de precios que se observa en el mercado bibliofílico, la cual llama mucho la atención al bibliocantano. Éste se acostumbra pronto a ver un libro marcado con un precio que multiplica por dos, cinco, diez o más veces el que hemos pagado por otro ejemplar semejante, y viceversa ( claro que esto último nos hace menos gracia, y solemos callárnoslo)”. En el llibre El mercado del libro antiguo en España visto por un bibliófilo, MENDOZA DÍAZ-MAROTO, Fco(FMDM), Ed. Arco Libros, M, 2009. Col. Instrumenta Bibliológica. 303pp.
‘Bibliocate’: col.lecció de llibres que et fan suspendre exàmens. (OL).
‘Bibliocefalia’ (2): mal de cap produït per la lectura de llibres (EGJ).
‘Bibliocida’: en el llibre Enfermos del libro, de Miguel Albero, parlant d’animals bibliòfags, en un moment donat ( p. 78) els anomena :’la bestia bibliocida’.
‘Biblioculto’: a)llibre mal col.locat en una biblioteca, llibre perdut; b) llibre que llegeix llibres. (OL).
Bibliocultor: aquell que no va entendre bé ho de tenir un fill, plantar un arbre i llegir un llibre i es va posar a plantar llibres i a escriure arbres. (L) .
“Bibliodependencia”: p. 265, Capítol IX.2: “ Bibliófilos ( y herederos) Bibliopolas:”Algún otro bibliófilo ha decidido – por la razón que sea – desprenderse de su biblioteca, pero es tan grande su compenetración con ella, su bibliodependencia, que puede arrepentirse a medio camino,…”. En el llibre El mercado del libro antiguo en España visto por un bibliófilo, MENDOZA DÍAZ-MAROTO, Fco, Ed. Arco Libros, M, 2009. Col. Instrumenta Bibliológica. 303pp.
‘Bibliódromo’: lloc on fan carreres de senyors carregats de llibres. (EGJ).
‘Bibliodromedario’: personal encarregat del Bibliòdrom.(Odd Librarian:OL).
“Biblioerótica”: poema de Erasmo López de Mendoza, en el seu llibre inèdit De bibliofilias y otras perversiones, diu així:
Era más hermosa que un Bodoni con todas sus barbas.
Tanto que se diría un pliego gótico desconocido.
Tenía la prístina belleza de un incunable castellano con colofón en verso.
Era fascinante y antigua como un palimpsesto.
Lujosa y lujuriante igual que una B42 en vitela.
Misteriosa como el manuscrito original del Quijote.
Indescifrable cual un autógrafo de Dios.
Era maravillosa y seductora.
Fantàstica.
Increíble…
Era una criatura de ficción
Como las ediciones imaginarias.
Biblioform: és el llibre que serveix per quedar-se adormit, com el Ulises de Joyce (A)
‘Biblioginia’: novel.la per feministes. (EGJ).
Bibliografia(2): un llibre sobre el que s’han pintat gargots. Passa molt amb els llibres de text dels nens. (EGJ).
‘Biblioindiferencia'( o ‘Bibliocontemptio’): cosina germana de la bibliofòbia i es diferencia d’aquesta en que a més a més de odiar i apartar-se dels llibres, menysprea l’existència d’ells mateixos. EdL.
‘Biblioindiferente’: bibliotecari al que no li interessen els llibres i deixa que es facin malbé. EdL.
‘Biblioma’: llibre perniciós, considerat com un càncer cultural. (EGJ).
‘Bibliómano’: bibliòfil amb la mà molt llarga.(BN) .
‘Biblionauta’ (2): el que viatja sobre un llibre. ( Enrique Gallud Jardiel: EGJ).
Biblionoticiario (2) ( abans Caudx): vlok de Carlos Pino Cáceres, on hi ha un munt de categories, i moltes d’elles comencen amb les lletres Biblio, com: Bibliocronología, Biblioanécdotas, Biblioartículos, Biblioestrenos, Bibliohigiene, Bibliolibros, Bibliopersonajes, i un Biblioglosario Heterodoxo en el que hi posa unes quantes paraules començades per Biblio que ja apareixen en el Bibliodiccionari en anteriors llistats i moltes paraules inventades per ell i altres vlokers que també comencen per Biblio.Http://biblionoticiario.blogspot.com .
‘Bibliopedo’: borratxera agafada mentre es llegeix un llibre. (BN).
‘Bibliopiteco’: un mono sortit d’un llibre, per exemple, la mona Xita, de les novel.les de ‘Tarzán’.(EGJ).
‘Biblioplasta’: persona molt pesada quan parla o tracta de llibres.
‘Biblioplegia’: mastegot donat amb un llibre. (EGJ).
‘Bibliopnea’: estar-se de respirar que el bibliòfil experimenta en una subhasta entre el: ” … a les dues i a les tres, adjudicat a…”. (BN).
Bibliopoli (2): agent de l’ordre en una biblioteca ( BN).
“Biblioquedanos”: pag. 196, Capítol VI.4: “Una encuesta de 2003” i diu a la pregunta 28. “¿Le han robado libros alguna vez? ¿ De qué forma? Al 75% sí que le han robado, al resto no, o ‘ no que yo sepa’. En cuanto a la forma, he aquí algunas respuestas: ‘En Ferias del libro (dos), ‘si no lo veo no lo sé’(¡), ‘entrando por la noche en la librería’, ‘por descuido’, ‘biblioquedanos vulgares’, ‘personas que visitan la librería o la feria y simplemente se llevan un libro’ “.En el llibre El mercado del libro antiguo en España visto por un bibliófilo, MENDOZA DÍAZ-MAROTO, Fco, Ed. Arco Libros, M, 2009. Col. Instrumenta Bibliológica. 303pp.
Biblioredes: Programa Biblioredes: Oportunitats per l’expressió local, vlok de Santiago ( Xile). http://richardebury.blogspot.com/2010/01/programa-biblioredes-oportunidades-para.html
‘Bibliorragia’ (2): característica del món actual, surten llibres per tot arreu. (EGJ).
Biblioteca (2): llibre de fusta. (BN).
Bibliotecomania: passió exagerada per les biblioteques.
Bibliotecòman: persona afectada de bibliotecomania.
Biblioteconomia (2): art de no gastar ni un cèntim en llibres, llegint-los a les biblioteques pùbliques. (EGJ).
‘Bibliolito’: un llibre petri, com un totxo, que no hi ha manera de que algú el llegeixi.
Bibliomància (2): art d’adivinar quin llibre guanyrà el proper Premi Planeta (EGJ). Encar que tothom ja ho sap molt abans d’hora.
‘Bibliotella’: col.lecció de missatges en una botella. (OL).
Biblioteràpia (2): tractament de les bibliopaties que consisteix en una Visa Or sense límit de crèdit.(BN).
‘Bibliotermoovofagia’: activitat consistent en menjar-sr els llibres acompanyats d’ous fregits. (EGJ).
‘Biblioterrorista’: a EdL parlant de lladres de llibres, els que roben manuscrits els considera biblioterroristes i mereixen anar a la presó, no així els que no paguen algun llibre quan van als grans magatzems, que els consideren com a delinqüents , però simpàtics.
‘Bibliotuda’: (Arg.) biblioteca estupenda.(OL).
Bibliowebs: títol d’uns enllaços del vlok Bibliogoigs de la Zerosetze.
‘Bibliozuelo’: lladragot que roba llibres i desprès s’han arrepenteix perquè no li veu la utilitat al que ha fet. (L)
Deunidó! AQuesta llista no deixa biblioindiferent. Curiós el poema de “Biblioerótica”. Dóna per a una anàlisi detallada.
A mi em semble una preciosa i poètica definició de llibre, d’edició; però estic intentant saber qui és el tal Erasmo López de mendoza, quan sàpiga més coses ja ho explicaré, de moment he arribat a una revista que es diu El problema de Yorick.