“ Heus aquí esdevinguda realitat una de les nostres més cares il.lusions: publicar una revista de bibliofília. Una revista que sigui el llaç d’unió i el portanveu dels bibliòfils peninsulars i dels estrangers que s’interessin per les glòries d’aquesta forjadora de pobles que és la vella Ibèria. No parlarem, com és costum en tot primer número de revista, dels projectes que tenim, puix que, només per a enumerar-los, necessitaríem totes les pàgines d’aquest número, i, encara, perquè, en lloc de parlar, preferim obrar i traduir els projectes en realitats. Per tal que això pugui acomplir-se serà necessari tanmateix el concurs de tots, i no solament aquell concurs material de la subscripció, ans, en primer terme, la colaboració directa. Tots aquells qui aquesta publicació pugui interessar són pregats, doncs, de comunicar-nos llurs suggestions i d’enviar-nos notícies o articles adients per a ésser-hi publicats. Acollirem treballs en qualsevol de les llengües neollatines i també en anglès i en alemany.
Tot confiant que un ajut múltiple ens permetrà de dur a terma els nostres fins, ens complaem a saludar la premsa i regraciem per endavant els bibliòfils i atres ‘homes de llibres’ d’Espanya i de l’estranger que voldran ajudar-nos.
“Papyrus” de Josep Porter en el llibre Els Llibres, Ed. Porter, B, 1973.Pp.27-28.
“Els llibres no són cosa d’avui ni d’ahir: Josep Mª Mader tracta de les biblioteques d’abans del diluvi, i a la Biblioteca Nacional de París es conserva un papirus que té uns set mil anys i ja s’hi parla de les funcions d’un bibliotecari a Egipte. Si doncs tota la saviesa i tota la ximpleria humana es troben a través de tan copiosa producció bibliogràfica, no és certament exagerat parlar de mil i una col.lecions de llibres, cadascuna de tema diferent. Els temes, doncs, són infinits, i aquesta varietat fa possible que cada bibliòfil triï la mena de llibres que s’acomodin amb els seus estudis, preferències o simples aficions, i per això tant el científic com el curiós han pogut satisfer a bastament els seus desitjos. La darrera nova que m’arriba del punt en què es troba actualment el col.leccionisme de llibres és que als EE.UU. ja fan edicions de bibliòfil de les novel.les policíaques.
Com que l’itinerari que m’he traçat és molt llarg i són moltes les biblioteques que tinc intenció de visitar i no vull abusar gaire estona de la vostra gentilesa, el meu viatge bibliofílic haurà d’ésser necessàriament un viatge llampec. No em podré deturar gens en la contemplació dels volums que gelosament guarden els bibliòfils, com tampoc no citaré títols de llibres ni noms de possesors: em limitaré a asenyalar les especialitats més rellevants de cada col.lecció”.
“Viatge d’un bibliòfil a través de mil i una col.leccions de llibres”, conferència dins Els Llibres de Josep Porter, Ed. Porter, B, 1973. Pp. 89.