Lectures sobre Bibliofília
Quan comences en això de la Bibliofília la primera cosa que descobreixes és que no en tens ni idea d’on t’has ficat, no tens ni idea de què és un llibre ni com està fet, i no tens més remei que llegir moltes coses relacionades amb el món del llibre.
Es tenen d’aprendre coses sobre les parts que fan un llibre ( gairebé infinites), sobre els diferents tipus de llibres que es fan i es desfan, sobre els materials empleats, els suports, el tamany dels llibres, l’edició, l’enquadernació, les il.lustracions, els bibliòfils, els llibreters, les biblioteques, la bibliografia i els repertoris bibliogràfics, les abreviatures, les impremtes, les…, no acabaria mai, són moltes les coses per aprendre i, bé, a poc a poc alguna cosa es va agafant, però…
Un altre aprenent em demana llibres per posar-se al dia, no sóc ningú, no soc un expert,no li recomanaré, seguramente ho millor, però he anat llegint i aprenent i, ho més important, he gaudit i gaudeixo llegint llibres que parlen de llibres.
El llistat podria ser llarguíssim, intentaré només posar-ne uns quants que a mi m’han agradat molt i amb els que he anat aprenent.
* BOHIGAS, Pere: El libro español. Ed. G. Gili, Barcelona, 1962.
* EROLES, Emili: Memòries d’un llibre vell, Ed. Pòrtic, Barelona, 1971.
* EROLES, Emili: Diccionario histórico del libro, Ed. Millà, Barcelona, 1981.
* GASKELL, Philip: Nueva introducción la bibliografía material, Ed. Trea, Gijón, 1998.
* HAEBLER. K. : Introducción al estudio de los incunables, Ollero&Ramos, Madrid, 1997.
* MELERO, José Luis: Leer para contarlo. Memorias de un bibliófilo aragonés, Ed. Biblioteca Argonesa de Cultura, Zaragoza, 2003.
* MENDOZA DÍAZ-MAROTO, Fco. Díaz-Maroto: La Pasión por los libros. Un acercamiento a la Bibliofilia , Espasa, Madrid, 2002.
* PALAU i DULCET, Antoni: Memòries d’un llibreter català, Llibreria Catalonia, Barcelona, 1935.
* PEDRAZA, M. et al: El libro antiguo, Ed. Síntesis, Madrid, 2003.
* PORTER, Josep : Els llibres, Ed. Porter, Barcelona, 1973.
* VÉLEZ, Pilar: El llibre com a obra d’art a la Catalunya vuitcentista ( 1850-1910), Ed. Biblioteca de Catalunya, Barcelona, 1989.
* VINDEL, Fco.: Manual de conocimientos técnicos y culturales para profesionales del libro, Instituto Nacionl del Libro Español,Madrid, 1943.
Un altre dia posaré més llibres que m’han ajudat, uns per aprendre i altres per estimar-los cada dia una mica més, com els d’En Ramon Miquel y Planas, els de Hipólito Escolar (editor), els de Joan Bta. Batlle, els de Brugalla, els diccionaris de Martínez de Sousa, i molts més, fins i tot llibres petits, opuscles com els que editaven el Gremi de llibreters de Vell tan de Barcelona com de Madrid i la Càmara del Llibre de Barcelona ( Bibliophrasis, Frases célebres, Libros-mujeres-niños de M. Luz Morales, Las Ferias de Madrid de Lope de Vega, La vida del libro de Mustieles, Libreros y bibliófilos barceloneses del siglo XIX d’Àngel Millà, El libro español de Víctor Oliva , Cómo se organiza y cataloga una biblioteca de Jordi Rubió, Veinticinco años de librería de Carles Soldevila, El arte de leer de Carles Soldevila, Las bibliotecas de Barcelona d’Albert Viña, etc., etc.) quan es feien les Fires, avui això ja no ho fan, crec que és una llàstima, són llibres petits, de poques pàgines, però tots molt aprofitables.
El cas és que per ser un “bon” Bibliòfil primer he de ser Bibliòleg i no és senzill, ningú dona facilitats per estudiar aquest tema, encara que de vegades aquí i allà fan cursets, seminaris i conferències, com el curs “Valoración y Tasación del libro antiguo” que fan a Jaca a l’estiu, els cursets del COBDC i les conferències ( Seminari) que es van fer a l’Arxiu Històric de Barcelona amb motiu de la celebración de l’Any del Llibre i de la Lectura, i de les que s’ha editat un llibre: L’exaltació del llibre al Vuitcents. Art, indústria i consum a Barcelona , Pilar Vélez com a editora, Ed. Biblioteca de Catalunya, Barcelona, 2008, i poca cosa més.
(Llibre: Hypnerotomachia Poliphili de Franciscus Columna, edició de Aldo Manuzio, Venecia, 1499)
Ei! Fantàstic. Gràcies per tant valuosa informació! Veig que hi ha moolta cosa per llegir i apendre!! Tens raó que és veritat que veus que no tens ni idea d’aquest món. El que també he vist és que la gent és bastant entrada en edat perque l’altra dia al Majestic, crec que era l’únic en la trentena! Saps d’alguna associació de bibliòfils per barcelona/catalunya?
Gràcies per la bibliografia. Prenc nota d’alguns d’aquests llibres.
Impresionante bibliografía bibliofílica, me apunto varios que me faltan por leer. Gràcies.
Gràcies per aquesta bibliografia! Hi ha força títols que no conec.
Aprenent: no sé si hi ha alguna associació de bibliòfils a Catalunya, crec que no, i crec que es un tema una mica entremeliat.Si ,l’altre dia al Majestic, hi havia gent entrada en anys, però ho que més vaig veure és que no erem gaires els assistents a la Fira.
A tots: gràcies pels comentaris.
PD:jo també estic una mica entrat en anys, però sóc molt jove.
A reveure.
D’associació de bibliòfils a Barcelona n’hi ha una (l’Associació de Bibliòfils de Barcelona), però em penso que és un “club tancat” al que només s’hi pot entrar per invitació i que aplica el numerus clausus.
Si, alguna cosa hi ha, però estan molt amagats, per això posava més amunt que és un tema una mica entremeliat.
vull aconsellar un parell de llibres.
Henry Petroski, Mundolibro, BCN Edhasa, 2002. És la història de la manera d’ordenar els llibres a les prestatgeries. És una ha. de llibre des d’una mirada molt singular.
Manuel Llanas, Història de l’edició a Catalunya, 5 v. BCN, Gremi d’Editors, 2002 – 2006
Hi ha força cosa i bons autors són Roger Chartier, Petrucci…
Gràcies. Els del Llanas els he llegit i recomanat, són uns llibres meravellosos, i a més a més el Gremi de Llibreters els dona gratis.
El de Petroski també l’he llegit. El problema es que la pila de llibres `per llegir és tan gran que segurament mai podrem llegir tot el que voldriem.