“ Els llibreters barcelonins del tombant del segle foren, per regla general, i amb honorables excepcions, drapaires i bohemis buscavides que mercadejaren el libre sense conèixer-lo, i sense pretendre ( la majoria) d’interpretar-lo. Procedien dels més diversos oficis manuals ( fusters, paletes, matalassers) i trajiquejaren amb llibres talment com si fossin verdures o pells de conill. Sovint eren coneguts pel simple renom, encara amb ressonàncies dels antics oficis ( el ‘Cremallot’, el ‘Matalasser’, l’’Aiguacuit’). Alguns poetes, dels que difícilment escalen el Parnàs, o escriptors sense nom, per afinitat externa amb la lletra impressa també es convertiren en llibreters, com aquell fabulós Joseph Maria Codolosa, que s’anunciava com ‘ el más antiguo vendedor de libros de la calle del Hospital’ ( centre, aleshores, de concentració de botiguetes i postals d’escala de llibreters ‘ de vell’). En Palau ens explica que en Codolosa havia penjat un pintoresc cartell amb aquest versets:
‘ El hombre de este portal
hace un negocio seguro;
compra los libros a duro
y después los vende a real
¿ Qué tal?.
Catàleg de la Llibreria del Sol i de la Lluna de l’any 1976,p.6-7
“ Libros raros por su escasez, por tratarse de un ejemplar de una edición restringida; libros únicos por su encuadernación, o porque sólo queden uno o dos ejemplares en todo el mundo, incluso porque ya no exista y se sepa que haya existido: avatares diversos han causado la desaparición del libro, pero no de su rastro o memoria. Cualquier motivo ajeno al texto, como una encuadernación artística, anotaciones manuscritas o ilustraciones originales de algún personaje célebre sobre el propio ejemplar pueden hacer de un ejemplar un libro singular”.
Inici Art. “Libros con biografía” de l’ Eva Muñoz a Cultura_La Vanguardia del 19 d’abril de 2006.
Sobre el primer escrit només cal llegir la biografia de Joan Amades i veure com va passar per aquesta fase venent en el Mercat de Sant Antoni i gracies a això aconseguí la cultura que va tenir.
No he llegit la biografia de Joan Amades ni sabia això que dius, però buscaré la vida del senyor Amades i la llegiré, segur que serà una lectura agradable i que aprendré moltes coses. Gràcies per la informació.
Tinc l’exemplar número 10 d’El Llibre segons el Poble, en paper de fil il.luminat a mà (i fora de comerç). És preciós.
Xavier,
Tens una joia d’on treure’n suc. Si entres a la biografia que es publica a la pàgina de l’Any Amades treuràs molt de suc. Jo que no coneixia aquest vessant del Joan Amades vaig quedar més impressionat de la seva tasca com a antropòleg autodidacta.
Esperem les teves aportacions.
Ja he tret alguna cosa, i tu hi surts.
Gràcies.