“ En quant a la part tipogràfica del llibre, com obra d’en Joan Oliva de Vilanova es feta ab aquella trassa que no admet discussió. Model en son genre es aquest llibre, ahont s’hi remarca aquella unitat admirable que va fer la fama dels Elzevirs y dels grans estampadors d’altre temps. La sobrietat dels medis utilisats, difícil d¡assolir avuy que las fundicions de tipos sotmeten al impressor a la temptació de fer lluhir las novetats tipogràficas, produhint composicions sense caràcter, es una gran qualitat de l’Oliva. Cada plana, particularment las set o vuyt preliminars, ofereixen resolts d’un modo brillant problemas d’estètica tipogràfica que cap manual prevèu y que l’embestirlos de dret suposa en l’impressor la complerta possessió y el sentiment del seu art.
Imprés el llibre en paper de fil Guarro y els grabats en hors-texte sobre Japó, orlades de vermell las planas y numerats a la premsa’ls exemplars, constitueix un plat exquisit que’ls gourmets de la bibliofília saborejaràn de gust.
Article de Ramon Miquel y Planas a la Revista Joventut, nº 251 de desembre de 1904, parlant del llibre: Sonets d’uns y altres, de J. Pin y Soler, amb il.lustracions de Triadó; estampa de Joan Oliva y Milá: Vilanova de la Geltrú, 1904.
“ Comencé a hacerme coleccionista y bibliófilo. Con esta afición he rebuscado en ferias y en librerías de viejo con encarnizamiento. Esta caza del libro ha sido para mi muy divertida; primero, porque tenía pocos medios, y luego, porque no he perseguido la edición rara y la encuadernación curiosa, sino la obra principalmente para leerla. Esta pequeña manía comienza a ser el principio de mi epílogo”.
Art. “La formación psicológica de un escritor” per Pío Baroja, a Cruz y Raya, 12 Mayo 1935. Extret de http://www.segundarepublica.com/index.php?id=10&opcion=7.