“ La paraula bibliòfil és molt equívoca. En principi vol dir senzillament, com ho definia en 1839 el Labèrnia, el nostre diccionari clàssic, ‘ qui ama los llibres’. Bibliòfils eren, doncs, aquells senyors que, enduts pel seu interès per la cultura, reunien el major nombre possible d’aquells instruments que la contenen, els llibres.
Aviat, però, com sol ocórrer sovint, l’interés de molts bibliòfils es desplaçà del contingut al continent i, com més rar aquest, més valuós resultava per als seus col.leccionistes: el llibre esdevenia aleshores més important que allò que deia… La situació extrema arriba en el moment en què, al segle XIX madur, davant l’escassedat d’exemplars veritablement rars, uns anomenats bibliòfils decideixen produir ells mateixos les rareses bibliogràfiques dignes de ser col.leccionades, i inventen l’edició limitada i numerada, sovint fins i tot de contingut intranscendent, i en tot cas d’efectivitat problemàtica a causa de la raresa congènita del producte, cosa que fa que la riquesa que pugui contenir no arribi veritablement allà on més útil podria ser”.
Francesc Fontbona a “La bibliofília vuitcentista”, dins de la Nadala de l’any 2001: Bibliofília a Catalunya, de la Fundació Jaume I, B, 2001. pp. 12
“ Si fem cas als diccionaris, bibliofília etimològicament significa afició o estima pels llibres, però alhora gust per col.leccionar i fins i tot publicar llibres preciosos o rars. No s’ha de confoncre, evidenment, amb la denominada bibliolatria o veneració excessiva i malaltissa envers els llibres, o amb la bibliomania o desig immoderat de posseir-ne molts, sobretot rars, fet que pot portar fins i tot al seu robatori. Així doncs, observem un doble vessant de la bibliofília, que fa referència, d’una banda, al gust pels llibres i, per tant, al fet d’atresorar-los, de col.leccionar-los, i de l’altra, a conseqüencia d’aquest mateix desig, al fet concret de publicar-los, d’editar-ne sempre, és clar, que es tracti d’una edició d’interès especial i d’un tiratge limitat”.
Pilar Vélez a “Llibres rars del segle XX: del libre de bibliòfil al llibre d’artista” dins la Nadala 2001 : Bibliofília a Catalunya, de la Fundació Jaume I, B, 2001.
Foto d’Abelardo Morell d’una exposció al Palau de la Virreina de Barcelona