“ Com sabeu, no hi ha una entesa general sobre quina és la data a partir de la qual cal considerar un llibre com antic. Les autoritats espanyoles consideren com antigues les publicacions de data superior als cent anys. Certs estudiosos, però, jutgen com a tals les publicacions anteriors al període en el que la impremta va deixar de ser artesana, és a dir, abans dels anys 1800/1830.
La superior antiguitat d’un llibre no és un factor determinant, per si sol, per atribuit-li una valoració més elevada. Altres consideracions com el grau de raresa que acabem de comentar, la importància del subjecte temètic ( literari, científic, religiós, etc), la rellevància de l’autor, el lloc d’impressió, el prestigi de l’impressor, la classe d’impressió, la qualitat de les il.lustracions, la fama del il.lustrador, l’estat de conservació, certes marques de propietat, el nivell qualitatiu de l’enquadernació, el prestigi de l’enquadernador són, entre d’altres, aspectes que es tenen en compte a l’hora de determinar valors”.
Jordi Estruga, conferència en el curs “Valoració dels documents escrits, l’octubre de 2006 al COBDC.
“ No gozan de buena fama los bibliófilos en general, porque parte de ellos ( no digo todos) coleccionan libros como quien colecciona piedras o esquelas mortuorias, y los más no los leen, por si se desgastan. Conocí a uno de este gremio para quien la aventura del libro terminaba en el momento en que el libro llegaba a su poder, lo fichaba y lo colocaba en el lugar que le había asignado en la estantería. Podía pasar años detrás de la pista de un libro, mas en el momento en que lo adquiría perdía todo interés. ( Este bibliófilo, sin duda alguna, pertenece a la estirpe de los cazadores a los que no les gusta la caza y de los pescadores que no comen lo que pescan ). En cierta ocasión me dejó un ejemplar intonso. Naturalmente, abrí sus páginas para leerlo, cuando se lo devolví, llevó el gran disgusto, y me echó una bronca”. Artº. “ Entrevistas en la historia: El bibliófilo Felipe de Soto Posada” por José Ignacio Gracia Noriega en La Nueva España Digital